Ciocolata a fost un aliment interzis ani la rand de nutritionisti, a fost considerata “un pacat”, a fost ocolita pentru ca implineste silueta si, in general, femeile din intreaga lume au considerat-o o delicatesa periculoasa.
Iata insa ca miturile s-au spulberat si medicii sustin ca ciocolata a fost folosita si in trecut pentru vindecarea tuberculozei, oboselii cronice, digestiei anevoioase, virilitatii scazute si problemelor de respiratie.
Ciocolata si beneficiile pe care le aduce organismului
1. Reduce tensiunea arteriala
Anumite substante din cacao (procyanids) ajuta la stabilizarea tensiunii. Cercetatorii au afirmat ca ciocolata neagra este aproape la fel de eficienta in reducerea tensiunii ca si medicamentele clasice antihipertensive.
2. Imbunatateste fluxul sangvin spre creier
Universitatea din Nottingham a declarat ca bauturile care contin cacao imbunatatesc fluxul sangvin pentru cel putin 2-3 ore de la consum. Ei sustin ca ciocolata neagra ajuta creierul sa lupte impotriva insomniilor, oboselii si chiar impotriva imbatranirii.
3. Ciocolata imbunatateste starea de spirit
Cofeina si alte substante din ciocolata neagra te ajuta sa ai o stare de spirit mai buna si diminueaza simptomele premenstruale. Specialistii sustin ca feniletilamina (o substanta din ciocolata neagra) ne ajuta sa ne simtim… indragostiti!
4. Previne distrugerea celulelor din organism
Nu trebuie consumata decat ciocolata cea mai neagra posibila, ca sa beneficiezi de acest avantaj!
5. Imbunatateste nivelul zaharului din sange
Asta daca nu consumi ciocolata cu lapte, cu alune sau cu stafide, care are ca rezultat exact opusul – cresterea zaharului din sange.
6. Reduce riscul unui atac de cord
Cercetatorii sustin ca daca vei consuma cateva patratele de ciocolata neagra pe zi, vei reduce riscul de a muri din cauza unui atac de cord cu pana la 50%.
7. Ajuta la imbunatatirea sindromului de oboseala cronica
Un studiu din Statele Unite a demonstrat ca adultii care consuma zilnic 2-3 bucatele de ciocolata cu 85% cacao sunt mai putin obositi si stresati.
8. Scade colesterolul
Dietele bogate in cacao si ciocolata neagra duc la scaderea colesterolului, in comparatie cu dietele in care se consuma ceai, vin si cafea.
9. Imbunatateste procesarea zaharului din sange
Un studiu din Italia a demonstrat ca un consum constant de ciocolata neagra creste metabolismul zaharului din sange si reduce riscul de diabet.
10. Usureaza tusea persistenta
Un studiu din Marea Britanie a demonstrat ca teobromina, o componenta a ciocolatei negre (de fapt din cacao), este mai eficienta in tuse decat medicamentele clasice.