În primul rând, trebuie să știi că untul de cacao este o descoperire senzațională nu doar pentru industria ciocolatei. Se folosesc multe cosmetice, unguente, uleiuri și alte produse pharma pe bază de unt de cacao.
Pentru a înțelege cât mai corect procesul de obținere a untului de cacao, ar trebui să ne întoarcem cumva la cei care l-au descoperit. Nu se cunoaște exact, dar din ce-am mai studiat noi și din discuțiile avute cu oameni din industrie – specialiști în istoria ciocolatei – aproape sigur untul de cacao a fost prima oară creat de mâna omului imediat după ce acesta a descoperit că fructul de cacao este comestibil. Și chiar sub diferite forme, mai ales lichidă (prin măcinare și fierbere). Iar aceasta s-a întâmplat în America Centrală, începând cu anul 1500 (î.Hr).
3000 de ani a mai durat până când Europenii vor pune mâna pe acest minunat fruct!
Acei oameni obțineau untul de cacao printr-un proces pe cât de simplu pe atât de ingenios. Este probabil foarte apropiat de ceea ce se întâmplă în clipul de mai jos: boabele de cacao se frig ușor, se desfac pentru a elibera miezul (cocoa nibs), se macină, apoi se fierb (rezultând masa de cacao), iar untul de cacao este colectat de deasupra sau prin presarea masei de cacao.